Tikkupulla – retkieväiden aatelinen

Tie onnistuneeseen retkeen käy vatsan kautta vai miten se vanha sananlasku menikään? Joka tapauksessa retkieväät on asia, johon kannattaa panostaa, koska a) nälkäkiukkua ei jaksa kukaan ja b) ulkona kaikki maistuu paremmalle.

tikkupulla-2

Eväisiin panostaminen tarkoittaa perheemme kohdalla ennen kaikkea sitä, että ruokaa on riittävästi. Usein mennäänkin siitä, missä aita on matalin; repusta löytyy makkaraa ja grahampiirakoita tai folioon kääräistyjä voileipiä. Pienellä vaivannäöllä matkaan saa kuitenkin myös retkieväiden aatelia, tikkupullaa.

tikkupullatikkupulla-5

Mainiot tikkupullat (n. 10 kpl)

  • 3 dl punaista maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 8-9 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä loput vehnäjauhot pikku hiljaa, lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Kohota taikina lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Ja nyt seuraa vinkki viitonen: mikäli olet lähdössä retkeilemään lämpöisellä säällä, ei pullataikinaa tarvitse erikseen kohottaa kotiolosuhteissa ennen retkelle lähtöä. Muuten voi käydä niin, että taikina alkaa liian lämpöisessä (ja pitkän kohotusajan seurauksena) käymään ja silloin jää pullat paistamatta. Valmiin pullataikinan voikin melko huoletta nakata kannellisessa kulhossa tai rasiassa (huomioi kohoamisvara) reppuun ja usein tulipaikalle saapuessa on kulhossa sopivasti kohonnut taikina.

tikkupulla-3

Nuotiopaikalla taikinasta muotoillaan noin sormenvahvuinen pötkö, joka kieritetään tikun päähän kierteelle. Tikkupullan paistaminen hiilloksella on lämpimästi suositeltavaa, jos vaan malttaa siihen asti odottaa. Makkarathan on perinteisesti syöty siinä vaiheessa, kun paras hiillos hehkuu, joten tikkupullan kanssa saattaa käydä tässä suhteessa parempi tuuri. Pulla on valmis, kun se irtoaa helposti tikusta.

Tikkupulla on herkkua jo siltään, mutta jos haluaa kruunata kokonaisuuden, kannattaa pullan sisälle pursottaa hilloa ja kermavaahtoa. Ja ei muuta kuin herkuttelemaan!

tikkupulla-4

Kuvat kätevästä (tikkupulla)emännästä nappasi rakas ystäväni Kerttu. ❤ 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s