Klassikko

Lauantain kunniaksi on aika esitellä teille tamperelainen klassikko – Rajaportin sauna. Minulle koitti sopiva tilaisuus päästä nautiskelemaan saunan löylyistä kuukauden päivät sitten, kun olin töiden puolesta Tampereella. Ja nautinnosta Rajaportin kohdalla voidaan todella puhua.

rajaportti-4

Rajaportin sauna sijaitsee Pispalan valtatien varressa ja on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Saunaa ja sen pihapiirin rakennuksia ei ole turhilla remonteilla pilattu ja jo pukuhuoneeseen astuessaan voi aistia, millainen tunnelma tilassa on ehkä ollut 110 vuotta sitten, kun sauna on ollut vasta perustettu.

rajaportti-2rajaportti

Saunassa on erikseen naisten ja miesten puoli, vaikka väliseinän takaa saattoi kyllä kuulla ääniä toiselta puolelta. Saunaosastoja yhdistää myös kiuas, joka on molemmille puolille yhteinen. Ja se kiuas ei olekaan mikään vaatimaton tapaus; kolmen kuution kokoinen saunan sydän antaa mahtavan pehmeät löylyt. Kylmät väreet juoksivat selkää pitkin, niin hyvältä löylyttely tuntui pitkän päivän päätteeksi.

Saunasta pääsee vilvoittelemaan kaikille yhteiselle sisäpihalle, jossa on myös tunnelmallinen pieni kahvio. Kahviossa myydään kurkunkostuketta ja pientä syötävää. Useiden löyly- ja vilvoittelukierrosten jälkeen peseytyminen hoitui perinteisen pihasaunan tyyliin ilman suihkua, pesusoikon ja -kauhan avulla. Kuumia vesipatoja kammoksuvia voin kuitenkin lohduttaa tiedolla, että pesuvesi nostetaan ämpäreillä isosta altaasta, jossa vesi on jo valmiiksi sopivan lämpöistä.

rajaportti-5

Rajaportin löylyt olivat todella kokemisen arvoiset. Korttelissa on oma tunnelmansa,  joten saunaa on vaikeaa ja oikeastaan edes turhaa verrata muihin. Onpahan vain hienoa, että jotain tällaista on säilynyt maassamme ja löylyistä on edelleen mahdollista päästä nauttimaan useampana iltana viikossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s