Asuntoauton vuokraus Skotlannissa

Tänä vuonna päätimme pitää kesälomat useammassa pienessä pätkässä yhden pidemmän vapaan sijaan. Ensimmäinen lomajakso osui heti kesäkuun alkuun, jolloin matkustimme Iso-Britanniaan koko perheen voimin. Heti matkan alussa vuokrasimme Edinburghista asuntoauton, jolla teimme viikon mittaisen road tripin Skotlannissa.

skotlanti_matkailuauton_vuokraus-8skotlanti_matkailuauton_vuokraus-2skotlanti_matkailuauton_vuokraus-9

Aloitimme sopivan vuokra-auton etsimisen jo hyvissä ajoin talvella ja päädyimme lopulta McRent-nimiseen firmaan, jonka koimme tarjoavan hinta-laatusuhteeltaan parhaan paketin. Viikon vuokra neljän hengen Family Standard -autolle oli noin 800 euroa ja summa piti maksaa varatessa. Lisäksi tililtä varattiin tuhannen punnan vuokratakuu autoa noudettaessa, mikä olisi myös ollut korkein meiltä veloitettava hinta, vaikka olisimme palauttaneet auton rusinana takaisin.

Auton vuokraan kuuluivat rajoittamattomat kilometrit, kaksi kaasupulloa, auton varusteet (ensiapulaukku, sähköjohto kaapelikeloineen, vesiletku ym.), peruskeittiövarusteet, pyöräteline, markiisi, retkituolit ja -pöytä. Lisäksi maksoimme erikseen petivaatteista sekä lastenistuimesta ja -korokkeesta, jolloin auton kokonaisvuokra nousi 980 euroon.

Keittiövarustus sisälsi astiat ja muutaman kattilan sekä paistinpannun, mutta ei esimerkiksi   astianpesuainetta, tiskiharjaa tai -rättiä. Nämä tuotteet kipaisimme kaupan kautta. Kotoa olimme onneksi pakanneet mukaan pyyhkeet, adapterin, tupakansytyttimeen liitettävän USB-autolaturin ja ehdottoman tärkeäksi osoittautuneen tiekartan. Sisä-Hebrideillä, joissa vietimme suurimman osan ajasta, oli nimittäin turha haaveilla nettiyhteyksistä. Aina ei edes puhelinverkkoa löytynyt.

skotlanti_matkailuauton_vuokraus-10skotlanti_matkailuauton_vuokraus-7

Ulkomailla autoa vuokratessa kannattaa olla erityisen tarkka siitä, että pienimmätkin kolhut, naarmut ja pinttyneet tahrat tulee kirjattua ylös vuokrasopimukseen ennen auton lunastamista käyttöön. Me saimme tätä varten erillisen lomakkeen, johon merkkasimme autosta löytyneet viat. Näin varmistimme sen, etteivät edellisten vuokralaisten aiheuttamat elämisen jäljet menneet meidän piikkiimme asuntoautoa palautettaessa.

Vikoja autossa ei tosin juurikaan ollut. Asuntoauto oli tämän vuoden mallia ja kilometrejäkin mittarissa vaatimattomat 6000, joten ensimmäistä kertaa pääsimme nauttimaan todella uuden asuntoauton toiminnollisuuksista. Mieheni mielestä auto oli miellyttävä ajaa (itsehän en ajanut, koska daa, vasemmanpuoleinen liikenne) ja söi polttoainettakin varsin maltillisesti – noin tuhannen kilometrin diesel-kulut olivat yhteensä 130 euroa.

skotlanti_matkailuauton_vuokraus-11skotlanti_matkailuauton_vuokraus-13

Asuntoauton takaosassa oli todella ruhtinaalliset säilytystilat, jonne mekin saatoimme huoletta heittää tyhjennetyt matkalaukut sekä kantorinkan ja vaelluskengät aina, kun niille ei ollut käyttöä. Yllä olevan kuvan lisäksi en muistanut ottaa yhtään kuvaa auton sisältä, liekö syynä totaalinen lomamoodi vai se, että ulkona riitti niin paljon enemmän kuvattavaa. Hyvän käsityksen auton sisätiloista saa kuitenkin McRentin sivuilta (malli Family Standard -> Images). Kuvat vastaavat hyvin todellisuutta, ainoa yllätys meille oli, että takaosan sängyt oli mahdollista yhdistää yhdeksi koko auton levyiseksi makuusijaksi kahden erillisen sängyn sijaan. Tämä oli tietysti ainoastaan positiivista.

skotlanti_matkailuauton_vuokraus-14skotlanti_matkailuauton_vuokraus-5skotlanti_matkailuauton_vuokraus-3

Asuntoauton verrattomat puolet ovat mielestäni mahdollisuus ruoanlaittoon ja matkustamisen vapaus. Kun nukkumapaikat kulkevat jatkuvasti mukana, ei ole tarvetta olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, vaan voidaan pysähtyä sopivassa kohdassa ja jatkaa matkaa vaikka kahden päivän kuluttua, jos niikseen tulee. Skotlannissa wild camping on sallittua monin paikoin, kunhan ottaa huomioon sen, ettei majoitu kenenkään pihaan tai paikkaan, jossa yöpyminen on kyltillä erikseen kielletty. Loppujen lopuksi mekin vietimme viikon matkalla ainoastaan yhden yön leirintäalueella ja muut yöt vapaaparkissa.

Kuinka sitten selvisimme vasemmanpuoleisesta liikenteestä? Yllättävän hyvin, sanoisin. Haastavimmiksi osoittautuivat totuttua kapeammat tiet, joilla erityisesti vastaantuleva rekkaliikenne ajoi välillä kohtuuttoman kovaa. Suurimmat tappiot matkalla tulivat kuitenkin parkkisakon muodossa (45 puntaa), jonka saimme – uskokaa tai älkää – parkkeeramalla liian pitkään kaupan pihassa. Kyseisellä parkkipaikalla sallittu parkkiaika oli rajattu 1,5 tuntiin ja huomaamatta ylitimme tuon ajan 20 minuutilla, kun kauppareissun yhteydessä söimme autossa. Tuli siinä pastalle hintaa.

Auton palauttamiseen olimme varanneet reilusti aikaa, sillä oletimme, että auto syynätään läpikotaisin ja palauttaminen olisi jotenkin monivaiheinen prosessi. Todellisuudessa autolle tehtiin nopea yleiskatsaus, minkä jälkeen vuokratakuu palautettiin tilillemme ja auto kuitattiin allekirjoituksella palautetuksi. Kaiken kaikkiaan asuntoauton vuokraus ulkomailla oli siis varsin positiivinen kokemus. Vaan minkälaisiin seikkailuihin autolla päädyimme, sen kuulette seuraavassa jaksossa…

Mainokset

One thought on “Asuntoauton vuokraus Skotlannissa

  1. Päivitysilmoitus: Old Man of Storr – retkimoodi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s